جمهوري اسلامي نوشت: درست است كه ارز ترجيحي نميتواند هميشگي باشد ولي در شرايط سخت اين سالها حذف آن مساوي است با تشديد گراني و ايجاد انفجار در اقشار ضعيف جامعه. اگر بودجهنويسان و مردان اقتصادي دولت اين واقعيت بديهي را ندانند كه كارت اعتباري و يارانه نميتوانند جاي ارز ترجيحي را بگيرند، بايد در فهم و درك اقتصادي آنها شك كرد.
دولتهاي يازدهم و دوازدهم تا حدودي براي شفافسازي بودجه تلاش كردند ولي نتوانستند مشكل رديف دستگاههاي آويزان و بيخاصيت را حل كنند. علت اين بود كه اولاً زور صاحبان آن دستگاهها بيشتر از دولت بود و ثانياً سازمان برنامه و بودجه متولي قدرتمندي كه بتواند در برابر باجخواهان بايستد نداشت.
دستگاه بودجهنويسي، به منزله قلب دولت است كه مايه حياتي به تمام اندامها پمپاژ ميكند و به همين دليل بايد پرقدرت باشد و تحت تأثير هيچ عاملي قرار نگيرد. در دولتهاي يازدهم و دوازدهم لازم بود متولي اين دستگاه بقدري قوي باشد كه علاوه بر جبران ضعفهاي عارض شده بر قلب پمپاژكننده مايه حياتي به كشور در دوران دولتهاي نهم و دهم، بتواند با قوت و قدرت در جهت بودجهنويسي عادلانه و تقسيم صحيح آن و سپس نظارت بر خرجكردها عمل كند. متأسفانه چنين قوت و قدرتي در سازمان برنامه و بودجه حاكم نبود و به همين دليل بودجهنويسي و تقسيم و نظارت به روال صحيح برنگشت.
از دولت سيزدهم اين انتظار وجود داشت كه با توجه به شرايط بسيار سخت تحريمها و مشكلات مالي غيرقابل انكار، سازمان برنامه و بودجه را صاحب يك متولي قدرتمند كند كه بتواند زخمهاي وارد شده بر آن در دوران دولتهاي نهم و دهم را التيام ببخشد و پول بيتالمال را از تلف شدن توسط دستگاههاي آويزان و بيخاصيت نجات دهد و آن را به بخشهاي مردمي تزريق كند تا مجبور نباشد به حذف ارز ترجيحي و ماليات بستن به دارائيها متوسل شود.
درست است كه ارز ترجيحي نميتواند هميشگي باشد ولي در شرايط سخت اين سالها حذف آن مساوي است با تشديد گراني و ايجاد انفجار در اقشار ضعيف جامعه. اگر بودجهنويسان و مردان اقتصادي دولت اين واقعيت بديهي را ندانند كه كارت اعتباري و يارانه نميتوانند جاي ارز ترجيحي را بگيرند، بايد در فهم و درك اقتصادي آنها شك كرد. اين قبيل بودجهنويسيها و همينطور ماليات گرفتن از دارائي اصولاً با دوران ركود اقتصادي تناسبي ندارد. اين اقدامات را حتي در دوران رونق اقتصادي هم با احتياط فراوان بايد انجام داد چه رسد به مقطعي كه كاهش ارزش پول ملي به مردم حتي مجال برنامهريزي براي فرداي زندگي خود را هم نميدهد.
در چنين شرايطي، يكي از راههاي تأمين بخش درآمدي بودجه به سراغ حذف بودجه دستگاههاي آويزان و بيخاصيت رفتن است. راه بهتر البته تلاش براي رفع تحريمهاست ولي اگر دولت سيزدهم خنثي كردن تحريمها را ميپسندد، بايد شجاعت حذف بودجههاي زائد را داشته باشد.
[تاریخ نشر: 1400/10/09]